Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Spiegel για Μητσοτάκη: Για να αποδείξει πως δουλεύει, «κόβει» χιλιάδες θέσεις εργασίας

Χαμογελώντας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ποζάρει στο φακό του γερμανικού περιοδικού, στο πλαίσιο της συνέντευξής του

Με κεντρική φωτογραφία τον ίδιο να στηρίζεται στην κάσα της πόρτας, ενώ δεξιά του κρέμονται πέντε από τις υπουργικές γραβάτες, το περιοδικό Spiegel πραγματοποιεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τίτλο: «Γόνος της λιτότητας: Μια δύσκολη υπόθεση για το νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Ο υπουργός ποζάρει στην κάμερα του γερμανικού περιοδικού χαμογελώντας, ενώ σε πρώτο πλάνο φαίνονται φωτογραφίες με την οικογένειά του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπουργός Μεταρρύθμισης μόλις λίγες εβδομάδες, αναφέρει το περιοδικό,αλλά βρίσκεται ήδη κάτω από μεγάλη πίεση από την τρόικα, με στόχο να μειώσει τις δαπάνες του ελληνικού κράτους.

«Για να αποδείξει πως κάνει τη δουλειά του, ο φιλόδοξος γόνος μιας παλιάς πολιτικής οικογένειας, σύντομα θα “κόψει” χιλιάδες θέσεις εργασίας», αναφέρει το Spiegel.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει το περιοδικό, βγει στο μπαλκόνι του (από το γραφείο του), μπορεί να δει το γκρι περίγραμμα του Υμηττού στα αριστερά και -ακόμα και τον Αύγουστο- τα ζωηρά πράσινα χρώματα του Εθνικού Κήπου στα δεξιά. Από αυτή την πλεονεκτική θέση, μπορεί να δει επίσης την προεδρική φρουρά να αλλάζει σχηματισμό, αλλά και τους διαδηλωτές που μαζεύτηκαν για ακόμα μία φορά μπροστά από το γραφείο του. Σε αυτούς περιλαμβάνονται δάσκαλοι, νοσοκόμοι και αστυνομικοί.

Ο Μητσοτάκης δεν περνά πολύ χρόνο στο μπαλκόνι του. Είναι υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ελληνικής κυβέρνησης για λίγους μόνο μήνες, αλλά είναι ήδη περιορισμένος χρονικά. Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και πλέον δεν είναι ικανοποιημένοι με απλούς αριθμούς, αλλά θέλουν να δουν αποτελέσματα, προσθέτει το περιοδικό.

Οι τεράστιες τρύπες που εμφανίζονται τακτικά στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό δεν είναι κάτι το ενθαρρυντικό. Για το επόμενο έτος αναμένεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αγγίξει τα 5 δισ. Ευρώ, κάνοντας τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να σπεύσει να το απορρίψει ως ένα «μικρό ποσό», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει ό,τι χρειάζεται προς το παρόν» Αλλά οι πιστωτές θέλουν να δουν αριθμούς από τον Μητσοτάκη. Θέλουν τη χώρα, με τον πληθυσμό των 11 εκατ. ανθρώπων, να μειώσει σημαντικά το μέγεθος των δημοσίων υπηρεσιών της, από το σημερινό επίπεδο των 769.000 δημοσίων υπαλλήλων και άλλων εργαζομένων. Αυτό δεν είναι μια νέα αίτηση, αλλά αυτό που είναι νέο είναι το γεγονός πως η τρόικα δεν είναι πλέον διατεθειμένη να «χαρίσει» Αθήνα μια είδους ανάπαυλα.

Αποτέλεσμα αυτών, ήταν ο Μητσοτάκης να αναβάλει τις καλοκαιρινές του διακοπές για φέτος με την οικογένειά του. Στην πραγματικότητα είναι τόσο απασχολημένος που ο εκπρόσωπό του έπρεπε -λέει ο δημοσιογράφος- να αναβάλλει το ραντεβού μας τέσσερις φορές.

Όταν τελικά έκατσε στο γραφείο του, ένας χώρος τόσο μεγάλος όσο μία αίθουσα χορού, σε κάνει να νιώθεις λες και ένα λευκό κουνέλι θα ξεπροβάλει στο δωμάτιο, ένα κουνέλι με ρολόι τσέπης. Τον ρωτήσαμε εάν γνωρίζει το τρελό κουνέλι από το παραμύθι του Lewis Carroll «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και εκείνος απαντά με ένα χαμόγελο «ναι». Αλλά ήταν μόνο ένα σύντομο χαμόγελο...

Η επίπλωση και διακόσμηση γραφείου, είναι αυτές του προκατόχου του. Αλλά υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις: Τέσσερις στενές, μπλε γραβάτες κρέμονται μπροστά στη ντουλάπα. Το μπλε, είναι το χρώμα των συντηρητικών, το χρώμα του κόμματος του Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ψηλός, λεπτός 45χρονος, με το νεανικό αγορίστικο πρόσωπο, ίσως να έχει την θέση με τις περισσότερες προκλήσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, η οποία από καιρό έχει πάψει να είναι θέση άνεσης για τους ισχυρούς. Βρισκόταν επί τρεις συνεχόμενες ημέρες στο γραφείο του όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τις απολύσεις 15.000 υπαλλήλων του Δημοσίου , μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.

Παρόλο που είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο οι Έλληνες που έχουν χάσει τις δουλειές τους από το 2009, ο αριθμός αυτός δεν έχει συμπεριληφθεί στον γενικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.

«Οι προκάτοχοί μου ήθελαν να κερδίσουν χρόνο», λέει ο ίδιος.

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Γνωρίζω τι συμβαίνει με το όνομά μου. Έχω να κάνω περισσότερα από άλλους. Δεν μπορώ να κάνω λάθη».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...